
Proposition 60 Questions and Answers 
BASE YEAR TRANFERS for PERSONS AGED 55 or SEVERELY DISABLED PERSONS 

 
Inquire about the availability of documents in alternate formats. 

1. What is Proposition 60? 
 
Prop 60 was a constitutional amendment approved by the voters of California in 1986. It is codified 
in Section 69.5 of the Revenue & Taxation Code, and allows the transfer of an existing Proposition 
13 base year value from a former residence to a replacement residence, if certain conditions are 
met. This benefit is open to homeowners who are at least 55-years old (or are disabled as specified 
in the law), and who meet the requirements outlined in Question 2.  

2. How do I Qualify for this property tax benefit? 
 
The following conditions must be met for tax relief to be granted under Prop 60:  

a. Both the original property (former residence) and its replacement must be located in the 
same county.  

b. As of the date of transfer of the original property, the seller or a spouse living with the 
seller must be at least 55 years old.  

c. The original property must have been eligible for the Homeowners’ Exemption or entitled 
to the Disabled Veterans’ Exemption.  

d. The replacement dwelling must be of equal or lesser value than the original property.  

e. Without exception, the replacement dwelling must be purchased or newly constructed 
within two years (before or after) of the sale of the original property.  

f. The original property must be subject to reappraisal at its current fair market value as the 
result of its transfer, in accordance with Sections 110.1 or 5803 of the Revenue and 
Taxation Code.  

g. To receive the full Prop 60 benefit, a claim for relief must be filed within three years of the 
date a replacement dwelling is purchased or new construction of a replacement dwelling is 
completed. 

Claims made after the three–year filing period will receive the base year transfer on a 
prospective basis only. 

h. If a claimant purchases land more than two years prior to the sale of the original property 
but completes construction of the replacement residence within two years of the sale of the 
original property, the base year value of the original property may be transferred to the 
land and the newly constructed residence, provided that the other statutory requirements 
are met. (This interpretation was the result of a reversal by the State Board of Equalization 
issued in Letter 2002/019, and dated March 19, 2002.).  

3. Is it true that only one claimant, out of several co-owners of a replacement dwelling, need be 
at least 55 as of the date of sale of an original property? 
 
Yes, but the claimant must be an owner of record. Either the claimant or their spouse must also 
have been an occupant of the original property and at least 55 years old on the date of sale.  

4. Can a taxpayer apply for and receive the benefit of Prop 60 more than once? 
 
No. You are not eligible if you have been previously granted this benefit.  
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5. Can I still receive the Prop 60 base year transfer even if my claim is filed more than three 
years after purchasing or constructing the replacement property? 

Yes.  As of January 1, 2007, the Assessor is allowed to grant late filed Prop 60/90/110 base year 
transfers on a prospective basis only if all other requirements of section 69.5 are met and the 
replacement property has not been transferred to a third party.  The effective date of the base year 
value transfer would be the lien date of the assessment year in which the claim is filed. For 
example, any late-filed claim in 2007 would be first effective on the January 1, 2007 lien date which 
in turn is associated with the 2007-2008 annual tax bill. 

6. My claim was denied for untimely filing prior to January 1, 2007.  Can I re-file for the base 
year value transfer?   

Yes.  For any claim that was not timely filed prior to January 1, 2007, the claimant may re-file a 
claim with the Assessor, and receive the transfer on a prospective basis, provided that all other 
requirements of section 69.5 are met and the replacement property has not been transferred to a 
third party.  This applies to Prop 60 transfers since November 6, 1986 and to Prop 110 transfers 
since June 5, 1990. 

7. I never filed a claim because I thought it was too late.  Can I file now?    

Yes.  You may now file and receive prospective relief effective the lien date of the assessment year 
in which the claim is filed, as long as all of the other requirements of section 69.5 are met and the 
replacement property has not been transferred to a third party. 

8. My claim was timely filed before January 1, 2007 but was denied for other reasons.  Can I re-
file for the prospective relief? 

No.  Claims that were filed timely but denied because one of the other qualifications was not met 
are not eligible for prospective relief. 

9. If prospective relief is granted for my late-filed claim, how will the transferred base year 
value be calculated? 

The value enrolled for any prospective relief will be the adjusted base year value of the original 
property on the roll when it was sold, factored forward for inflation to the current year.  The factored 
base year value of any new construction which occurred between the date of sale and the date of 
the prospective relief will also be added. 

10. What if I file after the annual tax bills are issued?     

Claims that are filed and approved after annual tax bills are issued will be handled by roll 
corrections.  You are still responsible for paying your property tax bill while awaiting the outcome of 
your claim. 

11. What is meant by ‘equal or lesser value’ than the original dwelling? 
 
In general, “equal or lesser value” means:  

o 100 percent of the market value of an original property if a replacement dwelling is 
purchased before the original property is sold.  

o 105 percent of the market value of an original property if a replacement dwelling is 
purchased within one year after the sale of the original property.  

o 110 percent of the market value of an original property if a replacement dwelling is 
purchased within the second year after the sale of the original property.  

12. Is the “equal or lesser value” test a simple comparison of the sales price of the original 
property and the purchase price or cost of new construction of the replacement dwelling? 



 
No. The comparison must be made using the full market value of the original property and the full 
market value of the replacement dwelling as of its date of purchase or completion of new 
construction. This is important because sales prices are not always the same as market value. The 
assessor must determine the market value for each property, which may differ from sales price.  

13. If the current full cash value of my replacement dwelling slightly exceeds the full market 
value of my original property, can I still receive a partial benefit?: 
 
No. Unless the replacement dwelling satisfies the “equal or lesser value” test, no benefit is 
available.  

14. May I give my original property to my child and still receive the Prop 60 benefit when I 
purchase a replacement property? 
 
No. The law provides that an original property must be sold for consideration and subject to 
reappraisal at full market value at the time of sale. Original property transferred to a child or 
disposed of by gift or devise does not qualify.  

15. Is the assessor prevented from issuing supplemental assessments when the factored base-
year value is transferred from an original property to a replacement dwelling under Prop 60? 
 
No. When the replacement dwelling is purchased or newly constructed, the assessor is mandated 
by law to issue supplemental assessments (positive or negative) for all transactions that result in a 
base-year value change, including those that qualify under Prop 60. ( Revenue and Taxation Code 
Section 75.) This is done by comparing the factored base-year value of the original property to the 
factored base-year value of the replacement dwelling.  
 

16. Does one qualify for the Prop 60 benefit when he or she sells an original property, then buys 
a replacement dwelling within two years, but no longer qualifies for a Homeowner’s 
Exemption on the original property that sold nearly two years before? 
 
Yes. The statute requires that the original property be eligible for the Homeowners’ Exemption at 
the time of sale. It is eligible if the claimant owns and occupies the property as his or her principal 
residence at the time of sale.  

17. Can I receive Prop 60 benefits if my original property is outside Sacramento County but my 
replacement dwelling is inside Sacramento County? 
 
No. Both properties must be within Sacramento County.  

18. Can I receive Prop 60 benefits if my original property is inside Sacramento County but my 
replacement dwelling is in another county in California? 
 
You may, under Prop 90. Contact the Assessor's Office of the county the replacement dwelling is in 
and ask if that county allows transfers of base year values between counties.  

19. What if my original property contains more than just my principal residence and the land 
necessary for that residence? 
 
You will receive Prop 60 benefits only if the replacement dwelling is of equal or lesser value than 
the portion of the original property that is your principal residence and the land that is necessary for 
that residence. The market value of the rest of the original property is not included in the 
comparison of the original property with the replacement dwelling.  

20. What if my new property contains more than just my replacement dwelling and the land 
necessary for that dwelling? 
 



The base year value of the original property will be transferred to the portion of the new property 
that is the replacement dwelling and the land necessary for that dwelling. The rest of the new 
property will be assessed according to its full market value.  

21. If the Transfer of my base year values to the replacement dwelling results in a Supplemental 
Assessment that is a Refund, do I still have to pay the existing, current main-roll tax bill on 
the replacement property or will that bill be adjusted to reflect the new, lower value? 
 
Unfortunately, you must pay the existing main-roll tax bill on your replacement property. That bill 
cannot be adjusted or canceled to reflect the Proposition 60 benefit. Additionally, you must pay that 
bill before any refund resulting from the Proposition 60 benefit will be sent to you. However, after 
the existing bill has been paid, you will later receive a refund that will reflect the Proposition 60 
benefit. In other words, when the entire process is complete, you will not have overpaid any taxes. 
This unfortunate and inconvenient aspect of the law is set forth in Revenue & Taxation Code 
Section 75.43.c.  

22. If my original dwelling was a single-family home and I buy a duplex as a replacement 
dwelling and then move into one side of it as my principal residence, will I still qualify for 
the benefit? 
 
A claimant who sells a single family property occupied as his/her principal residence may purchase 
a duplex as a replacement dwelling and have the base year value of the former transferred to 
his/her portion of the duplex.  
 
In determining whether or not the base year value may be transferred, all of the requirements of 
Rev & Tax Section 69.5 must be satisfied. The value equivalency requirement is satisfied if the 
value of the portion of the duplex occupied as a principal residence is equal to or less than the 
value of the original residence. The remainder of the duplex would be appraised at its full cash 
value as of the date it sold, and that value would become the new base year value for that portion 
of the duplex.  

23. If an addition to a replacement dwelling (such as a new room, detached garage, or pool) 
after my base year has been transferred, can that addition be excluded from assessment? 
 
The law provides that if new construction is performed upon the replacement dwelling after the 
base year value has been transferred, the newly constructed portion is excluded from assessment 
if three specific conditions are met: 1) The new construction is completed within 2 years of the date 
of sale of the original property; 2) The owner notifies the assessor of the new construction in writing 
no later than 30 days after its completion; 3) The market value of the new construction on date of 
completion plus the market value of the replacement dwelling on date of acquisition is not greater 
than the market value of the original property as determined for purposes of granting the original 
claim. Ref R&T 69.5(h)(4)  

 

For more Information, call the Assessor's Property Transfer Section at (916) 875-0750 

Visit the Assessor’s website at www.assessor.saccounty.net for information on a wide range of other 
property tax topics and links to related sites.  
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